Безбедност деце на интернету

 

 

  1. Насиље на интернету (сајбер насиље)

Један од значајних проблема у домену безбедности деце на интерету јесте сајбер насиље.  Друштвене мреже и онлајн видео-игре су данашња виртуелна игралишта,  која су доступна деци непрекидно.  Исмевање на друштвеним мрежама, којем може присуствовати велики број других људи, или вређање због несугласица током играња видео-игара су неки од видова насиља који се могу десити.

Најбоља основа за заштиту деце  од  насиља на интернету је редован разговор о томе шта им се дешава на интернету, али и у стварном животу и онда им пружити подршку да препознају и реагују адекватно на насиље. Постоје и апликације којима се може надзирати дечја активност, али је ипак најважнији непосредан контак и комуникација.

 

 

  1. Сајбер предатори

Сајбер предатори  могу пратити децу на интернету и искористити њихову наивност  у одсуству надзора одрасле особе.  У екстремним случајевима, након што успоставе поверење код  деце, могу их позивати на сусрет уживо и тако их довести у веома опасну ситуацију.

Редован разговор и однос поверења са дететом могу спречити злоупотребу дечје наивности и све опасности које са тиме долазе.

 

  1. Постављање приватних информација

Деца не разумеју у потпуности приватност и границе приватности. Због тога могу постављати на друштвене мреже неке неприкладне слике, своју адресу, или неке друге неприкладне садражаје који могу бити злоупотребљени или могу утицати на њихову репутацију.

Како би се избегле непријатности, требало би причати са децом о томе ко све може да види оно што поставе и колико би требало откривати о себи на различитим местима. На пример, породици и пријатељима можемо поверити више личних ствари него познаницима или непознатим људима, и овај принцип би требало поштовати и на интернету.

  1. Фишинг и онлајн преваре

Преваранти се некада јаваљају путем имејла, или другим каналима са порукама да је прималац добио наследство, али да је потребно да се пошаљу неке информације, често укључујући и број платне картице.  Тако преваранти стичу финансијску корист на вашу штету или прикупљају неке друге податке које злоупотребаљавају.  Деца често могу бити привучена и обећаним наградама везаним за игре које играју и другим садржајима који су им привлачни.

Најсигурније је да се објасни деци да не примају или одговарају на поруке које добијају од непознатих. Такође,  може се рећи да ако нешто звучи превише добро да би било истинито, вероватно и није истина. Интернет понуде које много обећавају су скоро увек преваре.

 

  1. Преузимање штетних апликација

Штетни програми или тзв. малвери су софтвери који су инсталирани без знања или дозволе корисника и изводе неке штетне активности на компјутеру. Могу украсти личне информације или користити ресурсе рачунара, због чега рачунар ради успорено. Ови софтвери су некад прерушени као видео-игре или се шаљу у виду порука где се отварањем поруке инсталира штетан софтвер.

Потребно је едуковати децу да користе само садржаје који су познати и сигурни, као и поседовати одговарајуће заштитне софтвере, попут антивируса и слично.

 

 

 

 

  1. Постављање садржаја који могу утицати на репутацију деце

Многи садржаји које поставимо на интернет тамо и остају заувек, или бар током дужег периода. Ако дете поставља непримерне садржаје, они могу штетити његовој репутацији, чак и много касније у односу на време постављања. На пример, неретко, комисије које одлучују о стипендирању, или о запошљавању, ради бољег упознавања кандидата прегледавају друштвене мреже и интернет уопште. Када се наиђе на садржаје који показују кандидата у негативном светлу, то може умањити шансе за добијање жељене стипендије, посла и слично.  

Лазар Ванић, психолог

Преузето, преведено и прилагођено из следећег извора:

https://usa.kaspersky.com/resource-center/threats/top-seven-dangers-children-face-online

Internet Safety for Kids: How to Protect Your Child from the Top 7 Dangers They Face Onlinev