Игре без граница          

                  27. маја 2024.године на спортском терену наше пколе одржане су игре без граница.     Повод за реализовање наведених игара је месец математике.

                  У играма су учествовала три одељења трећег разреда матичне школе, одељење 3-4 из Пиносаве и два одељења из ОШ „ Јајинци“, издвојено одељење у Раковици. У играма је учествовало деведесет петоро деце и пет учитељица.

                  Све спортске активности су биле повезане са математиком. Игре су трајале четири сата. Деца су била одушевљена, радо су учествовала у свим активностима. Сви присутни су награђени дипломама.

                 Реализоване активности су наведене у прилогу:

                                                                              АКТИВНОСТИ

  1. ПОРЕЂАЈ ЧУЊЕВЕ: Из сваког одељења излази по три ученика и стају на оодређено место. Свака екипа добија по 5 чуњева. Задатак им је да распореде чуњеве на размак од једног метра. Пет  бодова  добија екипа која је најтачније распоредила чуњеве, а остали по један.Следећи задатак је трка између чуњева. Победник у трци добија такође три, а остали по један бод.
  2. ПРЕНЕСИ ДОВОЉНО ВОДЕ: У игри учествује по 5 ученика.Ученици добијају пластичне чаше. Поред сваке екипе је канта са водом. Испред екипа је по једна пластична флаша. Задатак им је да што пре напуне флашу водом,али да у флаши има око 7 децилитара воде. Победничка екипа добија 5, остали по 1 бод.
  3. НАПРАВИ РАВНОТЕЖУ: У игри учествује по два ученика. Свака екипа добија по офингер и балоне напуњене песком различите тежине. Задатак им је да направе равнотежу ( иста тежина са обадве стране офингера). Тежина и са једне и са друге стране треба да буде по 1 килограм. Победници 5, остали по 1 бод.
  4. ПУТАЊА: У игри учествује по 4 ученика. Задатак екипа је да нацртају праволинијску и криволинијску путању дужине приближно 10 метара. Победници 5, остали по 1 бод. Следеће задатак је трка по праволинијској путањи. Победници 5, остали по 1 бод.
  5. КОЛИКО ЈЕ ТЕШКА ЛОПТА:  У игри учествује по 6 ученика. Испред ученика су различите лопте ( одбојка, кошарка, рукомет, фудбал). Први задатак је да напишу колико је тешка која лопта. Победници 5, остали по 1 бод. Други део задатка је да по два ученика између себе, између палица носе најтежу лкопту. Победници 5, остали по 1 бод.
  6. ОРИЈЕНТИРИНГ: Пронађи скривени предмет. У игри учествује по 5 ученика. Задатак им је да, пратећи упутства пронађу скривену флашу са водом. Други део задатка је да одреде колико је воде у флаши, који део литре је та количина воде и колико флашица је потребно да бисмо имали 2 литре воде. Победници 5, остали по 1 бод.
  7. НАПРАВИ БОМБИЦЕ:  У игри учествује по 4 ученика. На одређеном месту,                                    ученици имају потребан материјал, а задатак им је да по датом рецепту направе бомбице                       од плазме. Победници 5, остали по 1 бод. ( Рецепт :    200 грама млевеног                                                 кекса, 100 грама  маргарина, 2 децилитра  сока, 200 грама  шећерау  праху.Готове бомбице уваљати у 100 грама чоколадних мрвица). Сви по пет бодова.
  8. СТИГНИ МЕ АКО ЗНАШ ( теоријска питања)
  9. ГИГАНТСКИ ЦРТЕЖ: Деца се деле у 4 екипе по 4 ученика. Свака екипа има задатак да нацрта задати облик (нпр. квадрат, троугао, правоугаоник)  са тачно одређеним димензијама. Екипе користе мерне траке како би осигурале тачност димензија цртежа. Након завршетка цртања, димензије се проверавају. Побеђује екипа која најпрецизније  нацрта облик са тачно задатим димензијама.
  10. СКОК У ДАЉ: Деца се деле у 2 екипе. Поставља се ознака за стартну линију. Сваки члан екипе скаче у даљ из места. Након сваког скока,мери се дужина аскока и записује резултат. Побеђује екипа која има највећу укупну дужин у скокова.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Организатор игара без границa                                     Учитељица 3-1 Сузана Јанковић